Stații dedurizare

Dedurizator de apa Simplex

Vanele de control al unui dedurizator sunt dimensionate in functie de debitul cerut de aplicatie. Consumurile variabile sunt mai bine satisfacute prin utilizarea controlului volumetric cu ajutorul debitmetrelor incorparate. Marimea unui dedurizator de apa este data de valoarea capacitatatii de schimb care este necesara pentru sistem. Un alt criteriu important a fi luat in considerare este rata de flux continuu necesara.

Acest lucru afecteaza dimensiunea valvei ce poate fi utilizate si uneori, dimensiunea coloanei de rasina, deoarece apa trebuie sa aiba un timp minim de contact cu rasina pentru a obtine dedurizarea completa. Pe perioade scurte sunt acceptate debite cu 25% mai ridicate, dar acest lucru duce uneori, la cresterea nivelului de duritate si poate creste presiunea in intreagul dedurizator.

La rate de debite proiectate va puteti astepta la o cadere de presiune cuprinsa intre 0,5 si 1 bar. De obicei, un dedurizator necesita o presiune minima a apei de 1,8 bar si functioneaza pana la cel mult 6 bari. Alimentarea electrica este la 220 volti si vin cu transformatoare de 24 volti.

Dedurizare-simplex.jpg
Dedurizare-duplex.jpg

Dedurizator apa Duplex

Diferenta dintre dedurizator Simplex si dedurizator Duplex este ca un dedurizator duplex este compus din doua coloane de rasina, una in serviciu iar cealalta in asteptare sau regenerare. Cand prima coloana se epuizeaza, intra in serviciu cea de-a doua iar prima intra in regenerare. Astfel se asigura un flux continuude apa dedurizata. 

Consumabile si intretinere dedurizator apa

Un dedurizator automat are nevoie de o rezerva de sare pentru a face saramura necesara regenerarii. Sarea va este furnizata in saci de 25 kg, in forma de capsule. Acest tip de sare este fabricata pentru dedurizarea apei si are un nivel foarte inalt de puritate. Alte tipuri de saruri nu ar trebui sa fie utilizate din cauza nivelurilor de impuritate sau aditivi.

Etapele regenerării

  1. SERVICE (serviciu): Apa netratata trece prin patul de rasina unde se retin ionii de calciu si magneziu.
  2. BACKWASH (spalarea inversa): Apa trece prin tubul central si apoi prin patul de rasina catre drenaj; in acest fel stratul de rasina este complet expandat, iar toate materiale straine sunt evacuate din rasina.
  3. BRINE DRAW (aspiratia saramurii): Solutia de sare este absorbita din tancul de saramura, trece prin tubul central, apoi prin patul de rasina si in final este evacuata la drenaj. Rasina revine la forma activa de Na, iar clorurile se directioneaza la drenaj. In acest fel se face regenerarea rasinii; procesul se incheie in momentul in care se termina solutia de saramura din tanc.
  4. SLOW RINSE (spalarea lenta): Spalarea lenta a rasinii schimbatoare de ioni din are ca rezultat evacuarea la drenaj a sarurilor de Ca si Mg. Incepand cu aceasta etapa, utilizatorul va avea apa dura, instalatia fiind automat by-pass-ata.
  5. RAPID RINSE (spalarea rapida): Aceasta etapa se desfasoara in sensul de functionare, fiind ultima etapa de regenerare. Rasina schimbatoare de ioni se re-aseaza in strat compact si este umplut tubul central cu apa dedurizata. In cadrul acestei etape se poate testa eficienta dedurizatorului fara a interveni in nici un fel la instalatie. La drenaj se va elibera apa dedurizata.
  6. BRINE REFILL (reumplerea cu apa a tancului de saramura): Apa dedurizata dizolva sarea din rezervorul de stoc, rezultand saramura necesara procesului de regenerare a rasinii schimbatoare de ioni. Cantitatea de sare dizolvata este direct proportionala cu cantitatea de apa adaugata, nu poate fi dizolvata mai multa sare sub nici o forma. Acest fenomen este denumit saturatie. Pe parcursul acestei prime etape, apa catre utilizator este tot apa dedurizata.
  7. BRINE PREPARATION (prepararea saramurii): Cu valva in pozitia de service, tabletele de sare se dizolva in apa pentru a crea o solutie de saramura saturata (are nevoie de minim 4 ore pentru a ajunge la o saturatie optima).
  8. SERVICE (serviciu):Apa netratata trece prin patul de rasina unde se retin ionii de calciu si magneziu.
Dedurizare-pasi.jpg

Vrei sa afli mai multe detalii sau ai nevoie de o oferta personalizata, ia legatura cu unul din specialistii nostri.