Antiscalanti

Scalarea și antiscalanți

     Toray Membrane Europe este singurul producator de membrane care ofera si o gama de antiscalanti si solutii de curatare menite sa ajute la operarea instalatiilor de osmoza inversa in conditii de siguranta si eficienta maxima.

Beneficii:

     Antiscalantii Ropur RPI® au menirea de a optimiza performantele instalatiilor de RO, NF, UF și MF. Toray Membrane Europe ofera producatorilor si utilizatorilor de instalatii programe de calcul pentru o dozare corecta si eficienta a antiscalantilor, astfel costurile operationale putand fiind bine controlate:

 •       Randament ridicat si optimizat al instalatiiolor de RO
 •       Protectia ridicata a membranelor impotriva deteriorarilor si depunerilor dificile pe suprafata lor
 •       Reducerea efectului de „bio-fouling’’ prin eficienta si calitatea inalta a antiscalantilor
 •       Certificari de productie ISO 9001/ISO 14001
 •       Utilizare usoara si sigura datorita dozarii precise a solutiei lichide a antiscalantului
 •       Functionare stabila a instalatiilor datorita performantelor ridicate „anti-fouling’’
 •       Certificari de utilizare in industria alimentare (NSF, KIWA)
 •       Linie de produse ecologice

Demineralizare Apa
RPI-2000

RPI-2000 este special conceput sa inhibe fenomenul de scaling (depunere, colmatare) in instalatile de Osmoza Inversa echipate cu membrane fabricate din: poliamida, acetat de celuloza si membrane din polieter cu suprafata incarcata anionic.

RPI-2000 este o solutie stabila de poliacrilati de sodiu cu greutate moleculara joasa. Produsul nu contine fosfonanti sau fosfati.

RPI-2000 este cel mai eficient impotriva agentilor de colmatare ca: sulfati de calciu, stroniu, bariu precum si impotriva carbonatului de calciu. RPI-2000 disperseaza eficient oxizi de metale grele precum si alte particule fine.

RPI-2800

RPI-2800 este special conceput sa inhibe colmatarea in instalatile de osmoza inversa RO echipate cu membrane fabricate din poliamida, acetat de celuloza sau membrane din polieter cu suprafata incarcata anionic.

RPI-2800 este un poliacrilat modificat si stabilizat.
Produsul nu contine fosfonati sau fosfati.

RPI-2800 a fost conceput ca agent dispersant si stabilizator al duritatii pentru instalatile de osmoza RO alimentata cu apa salina. RPI-2800 este conceput sa previna ancrasarea organica de pe suprafata membranei. Un avantaj superior este efectul stabilizator impotriva colmatarii membranelor cu agenti de carbonat si sulfat.

RPI-3000A

RPI-3000A is specially designed to inhibit scale formation in RO systems (polyamide, celluloseacetate and polyether membranes with an anionically charged surface).

RPI-3000A has high cation dispersing properties.

RPI-3000A is an excellent crystal growth inhibitor for calcium sulphate, calcium carbonate and calcium fluoride. A further advantage is the superior stabilization of iron oxide suspension in water in addition to the inhibition of the oxidation properties of salts like manganese (IV) oxide.

RPI-4000A

RPI-4000A este special conceput sa inhibe colmatarea (depunerile) in instalatii de osmoza inversa RO echipate cu membrane din poliamida, acetat de celuloza si membrane din polieter cu suprafata incarcata anionic.

RPI-4000A este o solutie stabilizata de fosfonati organici ce limiteaza efectele apei asupra membranelor.

RPI-4000A este un antiscalant special conceput care previne colmatarea cu saruri de calciu, bariu si strontiu. Eficienta produsului RPI-4000A este remarcabila in cazul sulfatului de bariu si strontiu. Utilizand RPI-4000A este chiar posibil de a preveni colmatarea cu sulfat de bariu în intervalul ppm superior. Mai mult decat atat poate stabiliza duritatea calciului si a fierului.

RPI-4500A

RPI-4500A este special conceput sa previna colmatarea in instalatiile RO echipate cu membrane fabricate din poliamida, acetat de celuloza si membrane cu suprafata incarcata anionic.

RPI-4500A este o soluție stabilizată de fosfonați organici și poliacrilați.

RPI-4500A este eficient impotriva sulfurii de calciu, strontium, bariu, precum si impotriva colmatarii cu carbonatul de calciu. Polimerii continuti previne depunerile de silica.

RPI-4900

RPI-4900 este special conceput sa previna colmatarea instalatiilor de osmoza inversa RO echipate cu membrane fabricate din: poliamida, acetat de celuloza si membrane din polieter cu suprafata incarcata anionic.

RPI-4900 este o soluție stabilizată de fosfonați organici și agent de neutralizare anorganic.

RPI-4900 are un efect puternic de dispersie, astfel previne depunerile de carbonat de calciu, sulfat de calciu si floruri de calciu in membranele instalatiei.

RPI-4900 Datorita proprietatii de sechestrant acesta previne depunerile ionilor de metal cum ar fi fierul.

RPI-5000A

RPI-5000A este special conceput sa inhibe depunerile de SiO2 (dioxid de siliciu) in instalatia de osmoza inversa RO echipata cu membrane fabricate din poliamidă, acetat de celuloză și membrane din polieter cu suprafață incarcata negativ sau neutru.

RPI-5000A este o solutie stabilizata de amestec de polimeri si copolimeri potrivita pentru a putea fi folosit la valori multiple ale PH. Este eficienta impotriva depozitelor de SiO2 dizolvat sau colloidal de pe suprafata membranei. Continutul admis de dioxid de siliciu in fluxul de eliminare al concentratului poate fi pana la 260 mg/l in conditii normale de functionare al instalatiei. Produsul nu contine fosfonti sau fosfati.

RPI-6000

RPI-6000 este special conceput sa inhibe colmatarea in instalatile de osmoza inversa RO echipate cu membrane confectinate din: poliamida, acetat de celuloza si membrane de polieter cu suprafata incarcata anionic.

RPI-6000 este bazat pe fosfonati stabilizati incarcati anionic.

RPI-6000 este un inhibitor excellent pentru sulfatul de calciu pentru apa cu continut ridicat de sulfat (pana la 15.000mg/l).

RPI-6000 este de asemenea eficient impotriva carbonatului de calciu. Produsul previne colmatarea cu oxizi de metal prin captare.

RPI-7000A

RPI-7000 este conceput special pentru stabilizarea apei cu continut ridicat de fosfat. Suplimentar, este eficient impotriva colmatarii cu silice. RPI-7000 impiedica cu success si colmatarea cu oxizi de metal prin fenomenul de captare si eliminare.

RPI-7000 este folosit pentru membranele cu suprafete incarcate negativ sau neutre fabricate din: poliamida, acetat de celuloză șau polieter. Nu exista interactiuni cu materialul membranei.

RPI-7000 este un copolimer multifunctional cu o structura de acid poliacrilic adecvat pentru utilizare în intervale ample ale pH-ului.

Produsul nu conține fosfonați sau fosfați.

Scalarea și antiscalanți

     Scalarea înseamnă depunerea particulelor pe o membrană, cauzând conectarea acesteia. Fără mijloace de inhibare a scării, membranele cu osmoză inversă (RO) și canalele de curgere din interiorul elementelor membranare se vor scala datorită precipitării unui gaz ușor solubil, cum ar fi carbonatul de calciu, sulfatul de calciu, sulfatul de bariu și sulfatul de stronțiu. Cele mai multe ape naturale conțin concentrații relativ mari de ioni de calciu, sulfat și bicarbonat.

     În operațiile de desalinizare a membranei la rate ridicate de recuperare, limitele de solubilitate ale gipsului și calcitului depășesc nivelurile de saturație care conduc la cristalizarea suprafețelor membranei. Blocarea de suprafață a scării duce la scăderea fluxului de permeat, reducerea eficienței procesului și creșterea costurilor de funcționare.

     Scalarea înseamnă depunerea particulelor pe o membrană, cauzând conectarea acesteia. Fără mijloace de inhibare a scării, membranele cu osmoză inversă (RO) și canalele de curgere din interiorul elementelor membranare se vor scala datorită precipitării unui gaz ușor solubil, cum ar fi carbonatul de calciu, sulfatul de calciu, sulfatul de bariu și sulfatul de stronțiu. Cele mai multe ape naturale conțin concentrații relativ mari de ioni de calciu, sulfat și bicarbonat.
În operațiile de desalinizare a membranei la rate ridicate de recuperare, limitele de solubilitate ale gipsului și calcitului depășesc nivelurile de saturație care conduc la cristalizarea suprafețelor membranei. Blocarea de suprafață a scării duce la scăderea fluxului de permeat, reducerea eficienței procesului și creșterea costurilor de funcționare.
Efectele scalei asupra ratei de permeație a sistemelor RO sunt ilustrate în figura următoare. După o perioadă de inducție, fluxul de plante scade rapid. Lungimea acestei perioade variază în funcție de tipul de scală și de gradul de saturare super sare slab solubilă.

     După cum reiese din grafic, perioada de inducție pentru carbonatul de calciu este mult mai scurtă decât cea pentru cântarele de sulfat, cum ar fi sulfatul de calciu. Este preferabil din punct de vedere economic să se prevină formarea scalării, chiar dacă există agenți de curățare eficienți pentru scară. Scala adună adesea pasajele de alimentare a elementelor RO, ceea ce face ca curățarea să fie dificilă și consumatoare de timp. Există, de asemenea, riscul ca scalarea să deterioreze suprafața membranei.
     Există trei metode de control al scării utilizate în mod obișnuit:

 • acidifiere
 • schimbul de ioni
 • dependență antiscalantă.
  Acidificarea: dependența de acid distruge ionii de carbonat, eliminând unul dintre reactanții necesari pentru precipitarea carbonatului de calciu. Acest lucru este foarte eficient în prevenirea precipitării carbonatului de calciu, dar ineficient în prevenirea altor tipuri de scară. Dezavantaje suplimentare includ corozivitatea acidului, costul rezervoarelor și echipamentelor de monitorizare și faptul că acidul scade pH-ul permeatului RO.
  Schimbarea schimbului de ioni: această metodă utilizează sodiul care este schimbat pentru ionii de magneziu și calciu care sunt concentrați în apa de alimentare RO, urmând ecuațiile chimice:
  Ca2+ + 2NaZ => 2Na+ + CaZ2
  Mg2+ + 2NaZ => 2Na+ + MgZ2
  (NaZ reprezintă rășina schimbătoare de sodiu).
  Când toți ionii de sodiu au fost înlocuiți cu calciu și magneziu, rășina trebuie regenerată cu o soluție salină. Schimbarea schimbului de ioni elimină necesitatea alimentării continue a acidului sau antiscalantului.
  Antiscalanți: sunt materiale active de suprafață care interferează cu reacțiile de precipitare în trei moduri principale:
  • Inhibarea pragului: este capacitatea unui antisclanț de a menține soluții suprasaturate de săruri solubile în primăvară.
  • Modificarea cristalului: proprietatea unui antiscalant este de a distorsiona forme de cristal, rezultând o scară moale neaderente. Pe măsură ce un cristal începe să se formeze la nivel submicroscopic, grupurile negative situate pe molecula antiscalantă atacă sarcinile pozitive pe nucleele scării întrerupând echilibrul electronic necesar pentru propagarea creșterii cristalelor. Când sunt tratați cu modificatori de cristal, cristalele de scală apar denaturate, în general mai ovale, și mai puțin compacte.
  • Dispersie: dispersarea este capacitatea unor antiscalanți de a adsorbi pe cristale sau particule coloidale și care conferă o încărcătură anionică ridicată, care tinde să păstreze separarea cristalelor. Încărcarea anionică ridicată separă, de asemenea, particulele de sarcinile anionice fixe prezente pe suprafața membranei.

În ultimele două decenii, au apărut noi generații de antiscalanți, în care ingredientele active sunt în majoritatea lor amestecuri de proprietăți de policarboxilați și poliacrilați cu greutate moleculară diferită.
Există proceduri de calcul pentru a prezice probabilitatea formării scării. Utilizarea acestor predictori depinde de o analiză de apă actualizată și o cunoaștere a parametrilor de proiectare a sistemului. Ionii conținute în concentratul de apă de alimentare prin sistemul RO, punctul de potențial maxim al scalei este fluxul de concentrat. Tipul și doza antiscalantă se bazează, prin urmare, pe analiza minerală în acest moment.
Este important să se găsească optimizarea tratamentului antiscalant în ceea ce privește tipul și doza, identificarea antiscalantei adecvate de utilizare și relația de tipul de inducție a dozei pentru nivelul extins de super saturație.
Lenntech vă poate ajuta în alegerea celui mai bun antiscalant pentru aplicația dvs. particulară.
Analiza economica
Adăugarea de acid nu este foarte eficientă din punct de vedere al costurilor datorită costului acizilor, rezervoarelor și echipamentelor de monitorizare. Dacă nu este îndepărtat prin degazare, excesul de dioxid de carbon conținut în permeatul sistemelor cu alimentare cu acid crește costul regenerării schimbului de ioni.
Antiscalanții sunt produse relativ ieftine și nu au costuri suplimentare.
În comparație cu adiția acidă sau antiscalantă, principalul dezavantaj față de dedurizare este factorul de cost în costurile echipamentelor. Printr-o analiză care merită prezentă, nu există nici un nivel de duritate în care dedurizarea să concureze economic cu aditivi antiscalanți.

Ai nevoie de o oferta personalizata, sau vrei sa afli mai multe detalii,

ia legatura cu unul din specialistii nostri.