Stație filtrare - Eliminare amoniu

Statii tratare apa – Eliminare amoniu

Mediile filtrante pentru filtrarea amoniului sunt de diverse tipuri si se aleg in general in functie de specificul aplicatiei: carbune activ, zeoliti naturali sau artificiali de tip Crystal Right, rasini schimbatoare de ioni de tip Ecomix.

Toate aplicatiile de filtrare amoniu trebuie dimensionate cu atentie in functie de performatele fiecarei metode, de capacitatea fiecarui mediu filtrant, de concentratia de amoniu din apa, de PH-ul apei, de debitul maxim sau de debitul disponibil pentru spalarea inversa.

Amoniul in apa

Amoniacul (NH3) prezent in apa sub forma unui gaz solubil cu gust si miros intepator este convertit in mod natural in forma ionica de amoniu (NH4+). Amoniul prezent in panzele freatice si in apele de suprafata este exclusiv datorat poluarii chimice si biologice. Concetratia de amoniu din apa potabila nu trebuie sa depaseasca 0.5 mg/l. Eliminarea amoniului din apa este un procedeu dificil si este dependent de ceilalti parametri ai apei, de aceea alegerea solutiei tehnice si dimensionarea echipamentelor trebuie sa se faca foarte atent. Pentru confirmarea solutiei tehnice alese este recomandat sa se instaleze o statie pilot.

Dedurizare-simplex.jpg
Crystal-Right.jpg

Procesul de filtrare a amoniului

Pentru procesul de filtrare a amoniului din apa, se utilizeaza urmatoarele metode :

  • Prin clorinare si apoi filtrare cu carbune activ. Prin hiperclorinarea apei se produc o serie de reactii chimice care conduc la formarea monocloraminei (NH2Cl), dicloraminei (NHCl2) si tricloraminei (NCl3), elemente care se pot retine apoi prin adsorbtie in filtre cu carbune activ daca filtrarea se face la viteze suficient de mici.
  • Prin filtrarea cu zeoliti naturali sau artificiali de tip Crystal Right, procesul de eliminare a amoniului facandu-se prin adsorbtia acestuia in mediul filtrant.
  • Prin filtrare si adsorbtie cu rasini schimbatoare de ioni de tip Ecomix.
  • Prin oxidare cu aer sau ozon si apoi filtrarea pe un mediu filtrant foarte fin, de tip Turbidex sau Filter AG Plus.
  • Prin osmoza inversa – metoda cu cele mai bune rezultate, dar cea mai costisitoare.

Domenii de aplicare

  • Eliminarea amoniului din apa

Caracteristici generale

  • Filtrele pentru eliminarea amoniului din apa folosesc rasini schimbatoare de ioni, carbune activ, zeoliti naturali sau artificiali
  • Se dimensioneaza personalizat in functie de debit, consum si valoarea masurata a amoniului din apa
  • Sunt echipamente robuste si fiabile, cu functionare si regenerare automata
  • Variantele constructive principale sunt cu o singura coloana (simplex), cu doua coloane (duplex)
  • Filtrele pentru eliminarea amoniului se pot amplasa si in sisteme triplex sau cu coloane multiple in functie de debitul instantaneu
Ecomix.jpg

Vrei sa afli mai multe detalii sau ai nevoie de o oferta personalizata, ia legatura cu unul din specialistii nostri.