Stație filtrare - Demineralizare

Demineralizare Apa

Mediile filtrante de demineralizare apa sunt formate dintr-un amestec de rasini anionice si cationice. Exista diverse tipuri de rasini mixte de demineralizare apa in functie de performantele de schimb ionic si proportia de rasini anionice si cationice. Durata de viata si performantele fiecarei rasini de demineralizare apa difera, astfel ca alegerea acesteia se face personalizat tinand cont de aplicatie si de buletinul de analiza a apei.

Dedurizare-simplex.jpg
A-520E.jpg

Ce este Demineralizare Apa

Demineralizarea apei este procesul prin care se indeparteaza sarurile minerale dizolvate in apa. Apa demineralizata este necesara in diferite aplicatii cum ar fi: cazane de abur, centrale termice, aplicatii din industria farmaceutica, industria alimentara, aplicatii industriale, in procesele de tratare termica sau chimica.

Gradul de demineralizare apa este exprimat prin conductivitatea electrica a elementelor chimice dizolvate in apa. Cu cat aceasta valoare este mai scazuta, cu atat calitatea apei demineralizate este mai buna. Apa demineralizata este extrem de agresiva deoarece cauta sa-si refaca in mod natural continutul de saruri prin absorbtia de elemente chimice din materialele cu care vine in contact.

Procesul de demineralizare

Demineralizarea apei se poate obtine prin procedee chimice sau fizice. Procedeul chimic utilizeaza rasini schimbatoare de ioni de tip mixt (anionice si cationice), care schimba ionii de hidrogen si hidroxid pe care ii contin cu anionii si cationii continuti in apa. Statiile de demineralizare apa pot fi simple, la care rasina de demineralizare apa se inlocuieste dupa epuizarea (incarcarea) chimica, sau cu regenerare la care se folosesc solutii de HCl si NaOH pentru refacerea proprietatilor mediului filtrant.

Procedeul fizic se face prin retinerea sarurilor pe membrane filtrante semipermeabile cu ajutorul instalatiilor de filtrare prin osmoza inversa. In urma separarii prin membranele osmotice rezulta doua fluxuri de apa: “permeatul” care reprezinta apa demineralizata si “concentratul” care reprezinta apa incarcata cu saruri.
In functie de aplicatie si de gradul de demineralizare apa cerut, cele doua procedee se pot combina. In aplicatii speciale pentru demineralizarea finala se folosesc module de electrodeionizare (EDI). Modulele de electrodeionizare au avantajul ca folosesc un procedeu electrolitic pentru regenerarea chimica a rasinilor de demineralizare apa pe care acestea le contin.

Domenii de aplicare

  • Demineralizarea apei potabile sau industriale
  • Protejarea instalatiilor si echipamentelor industriale
  • Demineralizarea apei folosite in tratamente termice si chimice
  • Protejarea instalatiilor termice
  • Ca etapa in procesul de demineralizare apa completa

Caracteristici generale

  • Sunt echipamente complexe proiectate pentru operare sigura si automata
  • Au controler cu PLC pentru setarea si reglarea parametrilor de functionare
  • Folosesc membrane sintetice semipermeabile pentru demineralizarea apei
  • Gradul de demineralizare apa depinde de presiunea de operare si de tipul de membrane osmotice folositeunt filtre cu nisip cuartos, cu spalare automata in contracurent a stratului filtrant.
herco-RO.jpg

Vrei sa afli mai multe detalii sau ai nevoie de o oferta personalizata, ia legatura cu unul din specialistii nostri.