Stație filtrare - Demanganizare

Statii tratare apa – deferizare (eliminare fier)

Statiile de filtrare sunt echipate cu valve automate comandate electronic de timere de ultima generatie, ce asigura o spalare regulata a mediilor de filtrare, imbunatatind astfel performanta, durata de viata a acestora si previne caderile de presiune din sistemul de filtrare.

Statiile de filtrare sunt compuse dintr-un rezervor presurizat care contine mediu filtrant de cea mai buna calitate, avand o suprafata foarte mare de filtrare comparativ cu volumul ocupat.

In timpul spalarii inverse (cu exceptia fazei de clatire finala), o linie de by-pass interior permite furnizarea de apa (nefiltrata).

Statie-filtrare.jpg
birm.jpg

Birm

Este mediu de filtrare utilizat pentru inlaturarea Fierului si Manganului din apa. Birmul actioneaza ca un catalizator intre oxigen si fierul dizolvat in apa producand hidroxid feric care precipita si astfel poate fi usor filtrat.

Caracteristicile fizice ale mediului Birm asigura un excelent sistem de filtrare, care este usor de curatat prin spalarea inversa. Acest mediu este foarte avantajos din punct de vedere economic in comparatie cu alte metode folosite pentru dizolvarea fierului din apa.

Alte avantaje ale sistemului cu Birm:

  • rezistenta in timp a materialelor cu care vine in contact
  • performant la temperaturi scazute
  • Birmul nu necesita produse chimice pentru regenerare
  • performant la temperaturi scazute

Continutul de oxigen dizolvat sa fie cel putin 15% din continutul de fier, cu un pH de 6,8 sau mai mult.

Daca apa are un pH mai mic de 6,8, aditivii neutralizanti se pot folosi inainte de filtrul cu Birm pentru a creste pH. Apa care contine o cantitate mica de oxigen dizolvat poate fi tratata prin aerare.

Clorinarea reduce activitatea sistemului cu Birm. Concentratiile mari de clor pot goli invelisul catalitic.

Mediul Birm poate fi folosit si pentru eliminarea manganului cu aceeasi fiabilitate ca si in cazul fierului.

In aceste aplicatii, apa, pentru a putea fi tratata, ar trebui sa aiba un pH de 8,09-9,0 pentru obtinerea unor rezultate bune. PH prea mare poate cauza formarea fierului coloidal care este dificil de tratat/Celelalte conditii raman neschimbate pentru eliminarea fierului si manganului.

PYROLOX

Este un minereu natural, format din dioxid de mangan, care a fost folosit in tratarea apei de mai mult de 75 ani. Pyroloxul este un mediu filtrant granular si este folosit pentru eliminarea fierului, manganului si a hidrogenului sulfurat. Functioneaza ca un catalizator, dar el insusi ramane neschimbat.

Pyroloxul oxideaza fierul, manganul si hidrogenul sulfurat, acestia raman fixati pe mediu si eliminati in timpul spalarii inverse. Regenerarea se face contracurent si nu necesita substante chimice. Acest mediu este foarte eficient pentru eliminarea contaminatilor care au o concentratie scazuta, ceea ce il face o alternativa logica la alte sisteme mult mai costisitoare.

Folosit impreuna cu alte metode de oxidare (ex. Clorinare, aerare, etc.) se accelereaza reactia de oxidare Pyroloxul devenind astfel foarte eficient.

ATENTIE insa, pentru a se regenera corespunzator, filtrele cu Pyrolox trebuie sa aiba parte de o spalare inversa adecvata, pentru a se asigura expandarea necesara a patului si pentru a ne asigura de o buna functionare a acestora.

pyrolox_2.jpg

Vrei sa afli mai multe detalii sau ai nevoie de o oferta personalizata, ia legatura cu unul din specialistii nostri.