Stație filtrare - Cărbune activ

Statii tratare apa – GAC (Carbune Granular Activat)

Statiile de filtrare sunt echipate cu valve automate comandate electronic de timere de ultima generatie, ce asigura o spalare regulata a mediilor de filtrare, imbunatatind astfel performanta, durata de viata a acestora si previne caderile de presiune din sistemul de filtrare.

Statiile de filtrare sunt compuse dintr-un rezervor presurizat care contine mediu filtrant de cea mai buna calitate, avand o suprafata foarte mare de filtrare comparativ cu volumul ocupat.

In timpul spalarii inverse (cu exceptia fazei de clatire finala), o linie de by-pass interior permite furnizarea de apa (nefiltrata).

Statie-filtrare.jpg
GAC-2.jpg

Carbune Granular Activat (GAC)

CARBUNELE ACTIVAT este mediul filtrant utilizat pentru declorinarea, indepartarea gustului si mirosului, a contaminantilor organici si a unor cantitati mici de hidrogen sulfurat si culoare din apa. In procesul de fabricatie,carbunele activ este tratat cu abur, aceasta etapa constituind de fapt “activarea” carbunelui prin aparitia cavitatilor cu aria suprafetei foarte mare in comparatie cu volumul ocupat.

In aceasta faza sunt eliminati contaminanti cum ar fi: Culoare, Miros si Gust neplacut, Turbiditate, Clor liber, Trihalometani (THMs), Cloroform, Insecticide, Ierbicide, Hidrocarburi aromatice polinucleare (PNAs), Bifenoli policlorinati (PCBs), Substante organice volatile (VOCs), Tricloretilena, Tricloretan, Benzen, si sute de alti contaminanti ce pot fi prezenti in apa.

In acest fel se asigura nu numai o calitate superioara a apei dar si cresterea duratei de exploatare si functionare eficienta a rasinii statiei de dedurizare.

Pentru a obtine o eficienta optima a carbunelui activat in procesul de adsorbtie este recomandat sa avem o suprafata mare de contact in volum cat mai mic.

Acest lucru este necesar datorita faptului ca raportul de adsorbtie este direct proportional cu cantitatea adsorbita pe mediul filtrant.

Carbunele granular activat se poate folosi si ca etapa de pre-tratare pentru sistemele de purificare, cat si pentru eliminarea impuritatilopr prezente in apa.

Carbunele granular activat necesita o spalare inversa periodica pentru eliminarea suspensiilor depuse pe suprafata sa, cat si pentru o re-asezare a patului filtrant.

Carbunele granular activat are o capacitate foarte mare de adsorbtie, dar trebuie inlocuit in momentul in care incepe sa piarda din capacitatea de eliminare a gustului si mirosului neplacut.

Poate fi folosit atat in aplicatii casnice, cat si in aplicatii industriale.

Avantaje:

  • Se folosete in aplicatiile in care se doreste eliminarea gustului si mirosului neplacut din apa provocate de prezenta substanelor organice dizolvate si a suspensiilor.
  • Datorita suprafetei mari de contact, 850 m2/gram, are o eficienta si o capacitate ridicata
  • Stuctura echilibrata a porilor confera carbunelui activat o capacitate ridicata de adsorbtie
  • Carbunele granular activat este foarte rezistent
  • Are un continut foarte ridicat de carbon si un continut foarte scazut de cenusa

 Conditii de operare:

  • Apa care urmeaza sa fie tratata trebuie sa nu contina uleiuri sau suspensii
  • Apa care urmeaza sa fie tratata nu trebuie sa contina fier si turbiditate pentru o durata cat ai mare de functionare
  • Inainte de instalare, spalati invers patul de carbune pentru a indeparta praful de carbune si apoi puneti in functiune sistemul

Vrei sa afli mai multe detalii sau ai nevoie de o oferta personalizata, ia legatura cu unul din specialistii nostri.